Zbulimi pabesueshëm, vaksinë për kancerin

0
143

Një vaksinë e bërë nga qelizat burimore mësoi sistemin imunitar të minjve për të luftuar kancerin. Ky studim i ri mund të hapë rrugën për të parandaluar sëmundjen tek njerëzit.

Qelizat burimore kanë ngjashmëri me kancerin, kështu që kështu që shkencëtarët i përdorën ato për të mësuar trupat e minjve që të njihen dhe ta luftojnë sëmundjen.

Vaksina, e zhvilluar nga hulumtuesit në Universitetin e Stanfordit, me një agjent që nxit imunitetin zvogëloi tumoret në shumicën e minjve dhe tek 2 prej tyre e shëroi plotësisht kancerin.

Shkencëtarët thanë se metoda e re është një hap i jashtëzakonshëm dhe një ditë mund të përdoret për të parandaluar imunizimin e njerëzve kundër kancerit të tyre.

Kanceri ndodh kur qelizat fillojnë të shumëzohen dhe rriten jashtë kontrollit.

Shkencëtarët zbuluan se, ndërsa qelizat e shëndetshme i nënshtrohen këtij ndryshimi, ato kthehen në një gjendje shumë të ngjashme me fazat e hershme të zhvillimit.

Vaksinat punojnë për të parandaluar infeksionet duke futur një mikrob të ngjashëm por më pak të dëmshëm në trup në mënyrë që sistemet tona imunitare të marrin një lloj kursi fillestar mbi atë sesi duken këto sëmundje dhe ti luftojnë.

Pra studiuesit e Stanford-it treguan se qelizat zhvillimore të para-kancerit mund të funksiononin në të njëjtën mënyrë, duke përgatitur qelizat imune për të qenë në gatishmëri të lartë për qelizat që mund të jenë gati për t’u kthyer në tumore./

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × two =